Casuïstiek

 

Darmkrampen

door Alex Leupen,homeopathisch arts
Wat doe ik als mijn baby last heeft van darmkrampen?

Veel zuigelingen hebben tijdens de eerste levensmaanden last van darmkrampjes, "buikkoliekjes" in kinderartsentaal. Er zijn tal van oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Sommige kinderen hebben nog last van de verdoving die de moeder tijdens de bevalling heeft gekregen. Andere kinderen hebben een koemelkintolerantie, wat betekent dat ze op stoffen reageren die ze via borstvoeding of flesvoeding binnenkrijgen. Weer andere kinderen kunnen last hebben van prikkelbare darmen, net zoals volwassenen aan het prikkelbare darmsyndroom kunnen lijden.

Een kind met darmkrampjes is vaak onrustig, prikkelbaar en huilt veel. Dat vraagt veel van het geduld en het incasseringsvermogen van de vaak jonge ouders. Gelukkig kan homeopathie snel soelaas bieden, zodat de darmfunctie zich op een natuurlijke manier herstelt. Er is echter geen standaardmiddel voorhanden. De homeopaat zoekt naar een specifiek geneesmiddel dat past bij het type kind en bij het verloop van de krampen. Bij koemelkintolerantie is het bovendien belangrijk de voeding aan te passen. Soms is het nuttig homeopathie te combineren met osteopathie, zeker als er sprake is van een traumatische bevalling, zoals bij vacuümextractie.

Hieronder staan enkele observaties die voor de homeopaat van belang zijn.

Een middel is te gebruiken bij koliekachtige buikpijn met zuur braaksel en zure ontlasting. Als er sprake is van melkintolerantie, dan krijgen kinderen na de borstvoeding vrij snel last van buikkramp. De beentjes worden opgetrokken, het vooroverbuigen verbetert. Alles ruikt zuur en de ontlasting is dun en groenig. Soms is er in het gezin sprake van spanningen en ruzies tussen de ouders.

Een ander middel is goed te gebruiken bij ongeduldige en prikkelbare kinderen. De ene wang kan rood zijn en de andere bleek, het kind kan last hebben van een opgeblazen buik en groene ontlasting. Het wil voortdurend rondgedragen of in een buggy rondgereden worden.

Als het kind zes tot acht maanden oud is, dan kan het last hebben van diarree en buikpijn tijdens het doorkomen van de tandjes. Het kind is wispelturig, wil eerst dit, dan dat, maar wijst vervolgens alles af. Typisch een kind dat de ouders op de zenuwen kan werken.

Een ander middel is te gebruiken bij een opgezette buik met koliekpijn en bij veel winderigheid. De buikpijn vermindert door opboeren en het laten van windjes.


foto