Verloskunde & Homeopathie

 
De Vereniging Verloskunde & Homeopathie streeft naar integratie van homeopathie in de verloskunde, omdat klassieke homeopathie een belangrijke en veilige ondersteuning is bij klachten rondom de zwangerschap, baring, het kraambed en de periode erna.

Zwangere vrouwen en vrouwen die een kinderwens hebben, voelen vaak een weerstand tegen het slikken van medicatie. Zij vragen zich af of de ontwikkeling en gezondheid van het kind kan worden beïnvloed door wat de moeder inneemt. Homeopathische medicatie kan dan een alternatief zijn voor veel klachten bij moeder of kind.

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze waarbij het zelf genezend vermogen geprikkeld wordt tot herstel. De wet van gelijksoortigheid speelt een rol bij homeopathie; een stof die bij een gezond persoon ziekteverschijnselen opwekt, kan -als het middel goed gekozen is- dezelfde verschijnselen wegnemen of sterk verminderen. Die stof wordt dan wel sterk verdund en geschud (gepotentieerd) toegediend.

Homeopathisch verloskundigen zijn gericht op het totale beeld van de vrouw op fysiek en emotioneel niveau. Dus zij kijken niet alleen naar de klacht, maar ook hoe de vrouw ermee omgaat, wat verergering of juist verbetering van de klacht geeft, wanneer de klachten optreden, hoe ze zich erbij voelt et cetera. Deze aspecten zijn van belang om een passend homeopathisch middel voor herstel van het lichamelijke en psychische evenwicht voor te kunnen schrijven.

De indicaties voor de toepassing van homeopathie tijdens de zwangerschap lopen uiteen van zwangerschapsmisselijkheid, jeuk, slaapklachten, blaasontstekingen, rugklachten tot emotionele klachten.

foto1